Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Öre-Håknäs-Långed 14 km runt

Reportage

Sevärdheter och utflyktsmål

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Öre-Håknäs-Långed 14 km runt

Här kommer ännu ett reportage, inte från Hörneå utan om ännu en vandring runt broarna utmed Öreälven. Ytterligare en artikel på samma tema kan tyckas. Denna hade inte skrivits om det inte varit för att läsare visat uppskattning för dylika alster. Således - några bilder till.

Bild 1. Runda om 14 km runt broarna, att även läsa om i en tidigare artikel. Dagens vandringen startade ungefär vid bron i Öre, punkt 10.

Landskapet runt Öre älv har vacker natur, intressant historia och har dessutom passande rundor för vandring. Med hela fyra broar över Öreälven utmed ca 5 km ges stora möjligheter att anpassa sin vandring. Av dessa broar undviker man helst E4-bron för passage. Därtill finns fiskestigar utmed älvkanten som sommartid ger ytterligare naturupplevelse. Öreälven är känd för sina laxar, snarare än öring!

Vi visar några bilder från lördagen den 2 mars 2019. För mer information hänvisas till tidigare artiklar, om 14 km runt Öre-Håknäs-Långed, och en kortare variant om 7 km över bron vid Håknäsbacken.

Botniabanan

Bild 2. Händelser utmed vandringen - i detta fall Norrtåg på Botniabanan som lägligt passerade. Lokföraren blinkade glatt tillbaka då man hälsade på tåget. Redaktör Lena Lindholm har senaste månaden tågpendlat mellan Hörnefors och Umeå, och det verkar ha fungerat "rätt" bra.

Byn Öre har samma namn som älven Öre. Ordet Öre betyder "grus" eller "grusbank". På fornnordiska har ordet sin motsvarighet i "eyra" med samma betydelse. Detta med grus kan möjligen stämma för älven eftersom mycket av dess sand har spolats ut mot havet och bildat deltat mot Bottenviken. Om sanden försvinner blir gruset kvar. Men, kanske avses just sandbankarna strax efter bron i Öre, som är lite grovkornig där den sedimenterat efter forsen. Där kan man bada, medan andra föredrar sandbanken Örsten längst ut mot kustlinjen.

Häst

Bild 3. En av flera hästar, som bor i Långed. Hästen visade intresse för besökarna.

Öre är intressant som ortnamn och har sin parallell till byn Hörne, då båda slutar på "e". Samma är det för de närbelägna byarna Mjöle, Stöcke, och längre norrut Byske, etc. På samma sätt känns Ume, Skellefte, Pite och Lule igen för de som bor i norr.

Häst och Lena

Bild 4. En annan pratstund med häst, även detta i Långed. Redaktör Lena Lindholm och hästen tycks prata i mobiltelefon.

Mången vill nog hävda att byn där Becken-Webben huserar heter Hörneå, men det stämmer bara i modern tid. Vattendraget heter Hörneå, men den gamla byn vid forsen hette Hörne, idag känd som Hörnefors. Där Becken-Webben håller till var och är än idag "Bäcken" och i äldre stavning Becken eller Beck. Uppenbart tenderar byar ha fått sina namn efter vattendrag, eller ännu enklare en bäck rätt och slätt. Det finns ganska många "Bäck" i Västerbotten, inte minst mot Lövånger till.

Bild 5. Denna öde gård är intressant och kan dölja en historia man gärna önskat höra mer om, i Långed.

Hur orter ändrat sina namn genom åren berättas om i en skrift från Västerbottens Museum, år 1991. Det var Sigurd Fries, professor vid institutionen för nordiska språk vid Umeå universitet som berättade om namnens tillblivelse och förändring. Man får bläddra fram till sidan 192 för att läsa om Öre men även om Hörneå. Läser man på sidan 191 inses att Umeå ursprungligen hette Umo, Uma, eller Umu för att sedermera dialektalt uttalas Ume. Därtill förekommer Umå och detta tycks ha resulterat i Umeå, för att nu förenkla historien något.

milsten i Långed

Bild 6. Denna milsten berättades om i en tidigare artikel. Den står på södra (västra) sidan av Öreälven, i höjd med Långed. Här har nu årtalet 1773 töat fram, och det var ju förutsägbart. Således under Gustav III och dennes tidiga regeringsår.

Öre kan därmed stoltsera med att ha kvar sin gamla form istället för att heta Öreå. Hade sågen i Håknäsforsen istället legat i Öre, hade bygden idag möjligen hetat Örefors, på samma sätt som Hörne-fors.

Bild 7. En av många hundra bilder av bron i Öre som Skribent och Redaktör fotat. Se en tidigare artikel om detaljer.

Bild 8. Skogskök i kolmörker och -10 C, med kolgrillning en lördagskväll i början av mars, i Öre.

Ortnamn är intressant. På Becken-Webben har Ågern i Hörnefors varit i fokus, inte minst för dess bebyggelse då Sulfitfabriken expanderade för 100 år sedan. Namnet Ågern kan ha en liknande bakgrund som Öre, något vi kanske återkommer till i en framtida artikel, då med stöd i boken "Svenska ortnamnslexikon" i ny utgåva 2016.

Gunnar Engström, 2019-03-03

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se